03 March 2006
Hollandse Nieuwe Lushus wil geen gitaristen in de band
Het drietal Lushus bestaat uit Sascha Hacska en Merel Koning op basgitaar en Jorg van der Plank op drums en percussie. De thuishaven is Utrecht maar eens in het halfjaar vertrekt de band naar een oefenruimte in Oostenrijk. Deze week zijn ze Hollandse Nieuwe. Leonieke Daalder en Ron van der Sterren ondervroegen frontvrouw Sascha in Dubbel Check.

WIE EN WAT IS LUSHUS?
"Twee meiden op basgitaar en een drummer. We bestaan tweeëneenhalf jaar in deze bezetting. De keuze voor twee basgitaren en een drum was niet een bewuste. Ik zat hiervoor in een band met de drummer en twee gitaristen. De gitaristen verlieten de band en wij zijn met z’n tweetjes een nieuwe band begonnen, maar we wilden er wel iets bij. Geen gitaren, gitaristen willen grote solo’s en heel erg aanwezig zijn. De leegte en ook het zware geluid vonden we eigenlijk wel heel erg mooi. We zijn als uitprobeersel gaan spelen met nog een tweede basgitarist en dat beviel heel goed. We oefenen één keer per week en eens in het half jaar hebben we een oefenpiek. Mijn vader woont in Oostenrijk en daar hebben we genoeg ruimte1 om te oefenen. Het is een goede plek om nieuwe dingen te ontwikkelen.”

WAAROM DIE NAAM?
"Hoe wij het schrijven betekent het niks, maar Luscious betekent twee dingen. Je kan het vertalen als dronken mensen, of je kan het ook zeggen tegen een mooie man of vrouw. Dat is niet seksistisch maar echt een compliment. En het is een mooi woord, het klinkt gewoon mooi."

WE HEBBEN OOK EEN OORDEEL: ONGELIKTE ARTY PUNKROCK MET GITAARMUREN EN UITBUNDIG STEMGEBRUIKT
"Klinkt mooi. Over ons worden eigenlijk heel verschillende dingen gezegd. Ik denk dat we heel veel stijlen mixen. Ik zie muziek als een kustvorm. De teksten zijn ook wel poëtisch aangelegd. Je zoekt elk nummer een stijl die ook bij de tekst past. Hoe wij muziek maken is heel gevoelsmatig."

OOSTENRIJK OF NEDERLAND?
"Nederland. Ik voel me hier meer thuis. Dit is meer mijn land"

ZINGEN IN HET DUITS OFIN HET ENGELS?
"Dat vind ik moeilijk. Die keuze kan ik niet maken."

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
"Het is voor mij een kunstvorm. Je kan poëzie, geluid en performance kan verbinden en omdat het heel erg leuk is om op te treden.”

MET ALS DOEL OM DOOR TE BREKEN?
"Nee, niet om door te breken. Om mijn muziek uit te dragen."

WAAROM MOET IEDREEN LUSHUS GAAN ZIEN?
"Omdat we een vernieuwend geluid hebben."

(Lushus speelt vandaag in Haarlem op het Partij feest van actie lijst, Haarlem)
source: 3voor12 Nl