21 December 2006
Lushus’ nieuwe single lust voor het oor. (Dutch)
Lushus timmert in 2006 hard aan de weg. Na het uiterst goed ontvangen album 'Red Blushes' is er nog ditzelfde jaar een nieuwe single (op vinyl!) van het postpunk trio uit De Bilt uitgekomen. Bij het uitbrengen van zijn officiële debuut werd Lushus uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe door 3VOOR12 en ook OOR bestempelde de band als "een grote belofte". En onlangs speelde de band nog in ons eigen EKKO de sterren van de hemel. Genoeg reden dus om reikhalzend naar dit nieuwe werkje uit te kijken.


Het geluid van Lushus is origineel en valt moeilijk te vergelijken met dat van andere bands. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de afwijkende samenstelling van de band. Twee basgitaren, bespeeld door Sascha Hacska en Merel Koning, en een drummer, Jorg van der Plank, is waar Lushus het mee doet. Voor deze single is ook gastmuzikant Noel Hoffman op trompet van de partij.


De nieuwe single ligt in het verlengde van het recente 'Red Blushes' en laat de kenmerkende stuwende baslijnen met inventieve en strakke drums horen in combinatie met de al evenzo in het oor springende wrange zanglijnen en hilarische teksten.


Opvallend is dat de dames de distortion in het eerste nummer geheel achterwege hebben gelaten. In plaats daarvan is een (naar Lushus' maatstaven) erg melodieuze trompet ingezet, waar gelukkig wel ouderwets rauw overheen wordt gezongen. De samenzang in het intro en aan het einde is een vondst die aangeeft wat Lushus bijzonder maakt: de chemie tussen de bandleden spat er van af.


De B-kant van de single bestaat uit een wat chaotischer nummer, waarin het scheurpedaal wel vol wordt open gezet en krachtige riffs worden afgewisseld met rustiger passages. Ondanks dat klinkt het aanmerkelijk tammer dan het eerste nummer met name omdat de zang minder energiek is.


'Big Fat Man' is een prima single en toont aan dat Lushus verder is gegroeid sinds het uitbrengen van 'Red Blushes'. Met name de titelsong klinkt enorm dynamisch en bewijst opnieuw dat Lushus in alle opzichten bijzonder is.
source: 3voor12 Utrecht