17 April 2010
Review by 3voor12/Utrecht. (Dutch)
De driekoppige band Lushus bestaat al sinds 2004 en heeft in de underground scene inmiddels een aardige plaats verworven met tours in onder andere Duitsland, Rusland, Frankrijk en Oostenrijk. Twee jaar na uitgave van een live album zijn ze terug met het nieuwe album Barefoot.

Het openingsnummer ‘Plastic’ is lekker brutaal. Zangeres Sascha Hacksa schreeuwt bezweerderig, soms bijna vals dat alles plastic is. “All for him.” Het is een catchy nummer met een opzwepend ritme. Een mooie opener, maar niet representatief voor de rest van het album.

Op de cd worden Engelse en Duitse teksten moeiteloos afgewisseld. Wat overheerst is een bevreemdende sfeer. Je verdwijnt even in een andere wereld, waar dingen niet zijn wat ze in eerste instantie lijken. Je kunt verdwalen in deze wereld, je kunt je er verstoppen. De cd voert je door een hele eigen sprookjeswereld.

Er zijn een hoop verschillende elementen en instrumenten uit de kast getrokken voor het maken van deze plaat. Zo zijn er blazers en strijkers te horen, maar ook elektronica en noise-elementen. De band maakt een bonte mix van stijlen. Indie, punk, rock, er zijn veel invloeden te herkennen. Toch blijven alle nummers ‘typisch Lushus’. Ze kiezen nergens voor een genre of stijl.Ook qua zang is het album interessant. Zo worden op “Sheep Clouds” oerkreten afgewisseld met fluisterende zang. De stem van Sascha sleept voort, betovert, verleidt, schreeuwt, schopt, brengt verwarring. Er wordt veel gebruik gemaakt van herhalende teksten, wat soms bijna psychedelisch aandoet. Het is alsof ze een toverspreuk uitspreekt, en je zo volledig in haar macht heeft.Lushus is brutaal, ingetogen, opzwepend en rustgevend. En kan dat allemaal binnen een nummer samen laten komen. De band heeft een heel rijk en gelaagd geluid. Met elf nummers op de cd is er dus genoeg te beleven. Iedere luisterbeurt staat garant voor een nieuw avontuur, een nieuwe ontdekkingsreis. Lushus laat met dit album zien dat het heel veel in zijn mars heeft.

De album release party van Barefoot is 13 mei 2010 @ SJU Jazzpodium
source: 3voor12 Utrecht