28 January 2007
Singlepresentatie Lushus levert buitengewoon interessante avond op. (Dutch)
Het is blijkbaar weer oké voor Nederlands bands om in het Duits te zingen. Was er de afgelopen jaren slechts incidenteel een Germaans nummer van vaderlandse bodem te beluisteren (bijvoorbeeld van De Heideroosjes, Krang en Jan Smit), afgelopen vrijdag traden er in een goedgevuld ACU maar liefst twee bands op die zich van deze taal bedienen. En niet de minsten hoor, want Lushus en Zylinderkopf mag je inmiddels wel tot twee van de meest interessante bands uit Utrecht en omstreken beschouwen.


Reden voor deze combi was de presentatie van 'Big Fat Man,' de nieuwe single van Lushus die inmiddels alweer een maand of drie aan het vinyl is toevertrouwd. De band had voor deze feestelijke gelegenheid een aantal bands uitgenodigd die de bandleden zelf de moeite waard vonden en dat leverde een buitengewoon interessante avond op.


Het feest wordt geopend door Zylinderkopf en ofschoon de bandleden zelf beweren dat ze buitenaardse aliens zijn, komen zij toch echt uit Utrecht. Lushus-bassiste Merel Koning had deze band ooit zien optreden in het Oude Pothuys en was daar zo van onder de indruk dat zij de jongens meteen voor de releaseparty van 'Big Fat Man' uitgenodigde. De muziek van Zylinderkopf wordt op de website van de band omschreven als een freaky crossover van reggae, surf, funk en jazz en daar is geen woord teveel mee gezegd. Terwijl bassist Bazar en drummer Lavaman (Utrecht’s enige echte superheld) een stevige basis neerleggen, gooit gitarist Narcissus het ene skaloopje na de andere rockriff eruit. Het geheel klinkt zo aanstekelijk dat de band al gauw de eerste bezoekers aan het dansen krijgt. Zylinderkopf is beslist de moeite van het bekijken waard en heeft het in zich om nog een stuk groter te groeien.


Na Zylinderkopf mag Zoppo, wiens bassist de single 'Big Fat Man' produceerde, een poging doen om de feestvreugde nog meer te doen toenemen. Het Amsterdamse Zoppo bestaat inmiddels al een jaartje of tien en is in die tijd van een duo uitgegroeid tot een solide vijfmansband. De muziek van Zoppo klinkt nog het meest als Sonic Youth in zijn meest melodieuze periode (zo rond de albums 'Goo' en 'Dirty') en dat levert een half uurtje intense indierock op met hier en daar een puntig geplaatste gitaareruptie.


Vervolgens is het tijd voor de enige echte prinsessen van het bal. Sascha Hacska en Merel Koning van Lushus betreden het podium en serveren het publiek samen met drummer / zanger Jorg van der Plank een heerlijke portie tegendraadse muziek. Live is Lushus echt een must om te zien, want de onweerstaanbare grooves die beide bassistes creëren komen op het podium pas echt volledig tot hun recht. Deze grooves, overigens, worden net zo makkelijk onderbroken door een onvervalst stukje freakjazz, een a-capellakoortje of een Captain Beefheart-achtig intermezzo. De in het Duits gezongen nummers (o.a. covers van Wolf Biermann) geven het optreden bij tijd en wijle een bijna cabareteske uitstraling. Hetgeen nog wordt versterkt door de spannende kledij die de beide dames dragen (Sascha als Josephine Baker vs. Merel als Helga uit 'Allo Allo').


Lushus trakteert het publiek deze avond op een mix van oud en nieuw werk, wat reuze benieuwd maakt naar de -hopelijk dit jaar nog te verschijnen- nieuwe CD. Het zal ongetwijfeld een verassende plaat worden, want degenen die Lushus ooit als een punkband bestempelden, hebben in zoverre gelijk dat de band een broertje dood heeft aan muzikale begrenzingen en constant bezig is om zijn muziek te evolueren, ook als deze allang op plaat is vastgelegd. Lushus is daarom het beste te vergelijken met gelijkgestemde bands als The Ex en De Kift die het '1,2,3,4, punkidioom' inmiddels allang zijn ontgroeid.


Omdat het vrijdagavond is en Lushus wel van een dansje houdt, krijgen we na het optreden van de band nog een onvervalste Amsterdamse uitsmijter geserveerd. Deze lekkernij werd door Lushus ooit gespot tijdens een optreden in Rotterdam. Volkomen terecht werd deze band als afsluiter van de avond geboekt. Het 'pistolpop'-collectief 3-1 (drie-eenheid) laat het publiek werkelijk alle kanten opstuiteren met een uiterst simpele maar dodelijk effectieve mix van electro, gabber en techno. Gewapend met laptops, videoscherm, bizarre dansers en een bijzonder opruiende MC laat de band alles wat tussen T.Raumschmiere en de Hakkuhbar zit de revue passeren. En zorgt hij er hoogstpersoonlijk voor dat de DJ's van Vitamine ACU na het optreden niets anders kunnen doen dan het wild dansende publiek zijn zin geven en het feestje in alle hevigheid door laten gaan. Zodoende blijft het nog lang onrustig aan de Voorstraat.Lushus, Zylinderkopf, Zoppo & 3-1
Gezien: ACU, vrijdag 26 januari 2007
source: 3voor12 Utrecht