05 February 2006
Lushus kwam, presenteerde en overwon
Als Pien Feith met haar band de avond opent, begint de zaal langzaam vol te stromen. De band is in vergelijking met vroege optredens duidelijk gegroeid: Melvin Wevers tovert warme effecten en loopjes uit zijn gitaar, Roy Santiago drumt zowel subtiel als hard aangenaam, maar toch is het Feith zelf die de show steelt met een solo-nummer. Wanneer de versterking van haar akoestische gitaar te wensen overlaat, besluit ze het nummer onversterkt en zonder microfoon verder te spelen, voor een muisstil en geboeid publiek. Het verschil tussen een pratende, lieve Feith en een rauwe, emotioneel zingende is even ijzingwekkend als aangenaam en zorgt regelmatig voor kippenvelmomenten.

Na Feith is het tijd voor het Rotterdamse Sauna West, dat zijn eerste optreden in Utrecht geeft. Sauna West presenteert zijn muziek in de tegenwoordig weer zo populaire jaren eighties-sfeer: hoekige ritmes die leunen op de Talking Heads, met een presentatie die doet denken aan Gruppo Sportivo. De muziek is niet bijster origineel (de groep was er in de jaren tachtig niet mee weggekomen), maar de bandleden zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Vooral zanger Peter de Koning - die het hyperactieve, brildragende broertje van hoofdredacteur Peter Bijl had kunnen zijn - weet met zijn 'nerd-act' en monologen tussendoor de zaal een goed feestgevoel mee te geven. Sauna West mag dan ook gerust nog eens terugkomen in Utrecht.

Wanneer de zaal goed is opgewarmd en volgestroomd, is het tijd voor de hoofdact: albumpresentators Lushus. Het trio geeft een indrukwekkend optreden, waarin de punkerige horten en stoten van de leadzangeres Sascha Hacska zich op dansbare wijze vermengen met de slepende, vette groove en samenzang van Merel Koning en drummer Jorg van der Plank. Laatstgenoemde vormt ook de ster van de avond, met superstrakke drums, percussie op drums, geschreeuw, hoge tenorzang, en dat alles soms ook nog tegelijk. Lushus vormt, zoals het eigenlijk ook hoort, het hoogtepunt van haar eigen presentatie-party. Petje af.


Elle Bandita speelt tegenwoordig net zo vaak in het buitenland als in eigen land. Haar solo-act werpt zijn vruchten de laatste tijd behoorlijk af. De brutale punkbitch uit Maassluis weet het publiek te bereiken door provocatie en harde electropunk. Ze zeikt de geluidsmensen nog even goed af omdat het allemaal niet naar wens is en bedankt het publiek met een hartelijk 'fuck you' voor het kijken. Muzikaal gezien is het allemaal alleen niet zo heel boeiend: vette gitaren, electro en punk zorgen voor een vette 'feel', maar meer ook niet.


Van een smetje op de feestelijke, uitverkochte cd-presentatie is echter allerminst sprake. Met de nieuw aangeschafte cd's in de tas is het tevens een vruchtbare avond voor onze 3VOOR12/Utrecht-reporter. Die het tot slot simpelweg nog 1 keer kwijt moet: Lushus Rules!Cd-presentatie Lushus. Met de Pien Feith Band, Sauna West & Elle Bandita
Gezien: ACU, vrijdag 3 februari 2006.
source: 3voor12 Utrecht