12 March 2005
3VOOR12/Utrecht verslaat DDR-tour Lushus
Bandjeswedstrijden. Er zijn genoeg Utrechtse bands die zich er, jaar na jaar, op toeleggen. En die met genoegen telkens ook hetzelfde rondje langs de bekende provinciale jongerencentra -van Peppel tot Chipolata, van Escape tot Babylon – afleggen. Er zijn echter ook bands wiens focus geheel ergens anders ligt. Het opmerkelijke trio Lushus uit De Bilt bijvoorbeeld, dat zijn voornaamste pijlen al jaren op onze oosterburen richt. Afgelopen maand maakte de groep voor de derde keer, losse optredens uitgezonderd, een uitgebreide Duitse tournee. 3VOOR12/Utrecht tourde een aantal dagen mee, en doet komende week in drie delen verslag.


Lushus is, op z'n zachtst gezegd, een opmerkelijke band. Zéker als je ze probeert te plaatsen binnen het Utrechtse muziekwereldje. Een duidelijke stijl? Een afgebakende scene? Lushus doet er niet aan. Het trio opereert op eigen houtje, vanuit standplaats De Bilt. Een opvallende bezetting en een eigengereid geluid is het gevolg. Want ja, in welk hokje val je te plaatsen met twee bassistes, een drummer, en af en toe een trompettist? En met een geluid dat grotendeels draait om de groove van beide bassen samen? Hooguit in hokjes waar geestverwanten als The Ex, NoMeansNo, Girls Against Boys en Primus worden genoemd. Met de nadruk op 'hooguit'.


Is Lushus dan een buitenbeentje? Misschien. Maar wel eentje met een duidelijke focus. Een focus, die in ieder geval verder kijkt dat Utrecht groot is. Want, zoals zangeres/bassiste Sascha Hacska het in een zelf onlangs al uitlegde in een radio-interview met 3VOOR12/Utrecht: 'Voor onze muziek heb je in heel Utrecht een totale doelgroep van hooguit tweehonderd man.' De band speelt regelmatig in zaaltjes als ACU en dB's, en mocht twee jaar geleden op Zinin spelen, maar daar houdt het wat betreft de officiële podia wel op.


In Nederland speelt Lushus dan ook alleen op plekken waar ze gevraagd wordt: (voormalige) kraakpanden, meestal. En heel af en toe een wat officiëler podium. Een bewuste keuze. Want ja, waarom een rondje provinciale jongerecentra doen, wanneer de échte uitdaging in het buitenland ligt? En zowel publiek als avonturen daar bovendien vele malen interessanter zijn? Een retorische vraag. Met een overduidelijk antwoord.


En dus stapten de leden van Lushus, na talloze eerdere optredens in Duitsland, België en Denemarken, afgelopen maand de bus in voor hun derde officiële Duitse tournee. Zes optredens in zes dagen, waarvan twee in Berlijn, en drie elders in de voormalige DDR. 3VOOR12/Utrecht reisde een aantal dagen mee, en brengt de komende week, in drie delen, verslag uit. Van een een barre, succesrijke tocht langs pittoreske DDR-dorpjes, Berlijnse punkholen en ondergesneeuwde kraakkelders. Met Lushus door de DDR; lees de avonturen de komende week op 3VOOR12/Utrecht.

source: 3voor12 Utrecht